Welke privacygevoelige informatie verzamelt Microsoft?

Met de recente Facebook-schandalen is privacy op internet meer dan hot, het is dan ook fijn dat Microsoft de privacy-instellingen in Windows 10 steeds serieuzer neemt. Via Instellingen, onderdeel Privacy, sub Diagnostische gegevens en feedback (voorheen Feedback en diagnose) is in te stellen in welke mate privacygevoelige informatie over het gebruik van Windows naar Microsoft mag worden verzonden (basaal, uitgebreid of volledig). Voor een maximale Windows-ervaring adviseert Microsoft de volledige status, prestaties en diagnose van het systeem aan hen ter beschikking te stellen. Deze zogenaamde diagnostische gegevens worden gebruikt om Windows en andere diensten van Microsoft te verbeteren zodat bij problemen direct een op maat gemaakte oplossing kan worden geboden. Blijkt dat meerdere gebruikers last hebben van hetzelfde probleem dan wordt gezocht naar een structurele oplossing om deze vervolgens via Windows Update te verspreiden.

Windows 10: Diagnostische gegevens en feedback

Heb je er bezwaar tegen dat Microsoft gegevens over je computer verzamelt, verwijder de reeds verzamelde en opgeslagen diagnostische gegevens dan met de knop Verwijderen (Microsoft verzamelt dan alleen de basale gegevens).

De viewer voor diagnostische gegevens
Voorheen was onduidelijk welke informatie precies naar Microsoft werd verzonden, maar sinds de April 2018 Update is dit inzichtelijk te maken met de Viewer voor diagnostische gegevens. Je moet wel verstand hebben van de gegenereerde code, en dan nog is het lastig te begrijpen. Niet voor de doorsnee gebruiker dus! Deze app kost erg veel schijfruimte, verwijder hem dus weer zodra je er geen gebruik meer van maakt.

Overige opties
Staat de optie Handschrift- en typeherkenning verbeteren aan dan wordt je handschrift en typewerk geanalyseerd zodat Windows beter begrijpt wat je wilt schrijven. Uit privacyoverwegingen kan deze optie beter worden uitgezet. Is de optie Ervaringen op maat geactiveerd dan worden in hetActiecentrum relevante tips en aanbevelingen weergegeven die aansluiten bij waar je op dat moment mee bezig bent.