Toegang van apps tot persoonlijke mappen blokkeren

Het komt vast bekend voor: via de Store geïnstalleerde apps vragen toestemming om toegang te krijgen tot je GPS-locatiegegevens, camera, microfoon, accountgegevens, contacten, agenda, telefoongegevens en andere privacy-gevoelige informatie. Uit gemakzucht wordt vaak klakkeloos akkoord gegaan, en soms ook omdat de betreffende app anders niet (of niet goed) functioneert. Gelukkig zijn de meeste apps betrouwbaar maar als je nu net een rotte appel treft dan is het kwaad vaak al geschied door toestemming te verlenen.

De toegangsrechten tot privacygevoelige informatie zijn te wijzigen via Instellingen, onderdeel Privacy, kopje App-machtigingen. Naast de subs Locatie, Camera, Microfoon, Accountgegevens, Contactpersonen, Agenda, Oproepgeschiedenis, E-mail, Taken en Berichten zijn hier met de April 2018 Update ook de mappen met persoonlijke bestanden (subs DocumentenAfbeeldingenVideo’sen Bestandssysteem) aan toegevoegd. Een goede zet om te voorkomen dat malafide apps zomaar toegang kunnen krijgen tot je persoonlijke bestanden.

Een andere wijziging in de April 2018 Update is dat de app-machtigingen nu op drie niveaus kunnen worden ingesteld (zie onderstaande afbeelding):

  • Voor alle gebruikersaccounts
    De toegang kan in één moeite voor alle gebruikersaccounts tegelijk worden in- of uitgeschakeld (optie Toegang tot … toestaan op dit apparaat, knop Wijzigen).
  • Voor het betreffende gebruikersaccount
    Is de optie voor alle gebruikersaccounts ingeschakeld dan kan de toegang voor de gebruiker zelf worden geactiveerd (optie Toestaan dat apps toegang hebben tot …).
  • Op app-niveau
    Is op gebruikersaccount-niveau toestemming dan is het vervolgens nog mogelijk om apps afzonderlijk te blokkeren (optie Kies de apps die toegang hebben tot …).

Windows 10 pivacy instellingen: toegang tot apps

Wil je bijvoorbeeld niet dat apps toegang kunnen verkrijgen tot je camera en microfoon (om te voorkomen dat je ongemerkt door een malafide app wordt bespied of afgeluisterd), zet de toegangsrechten bij de subs Camera en Microfoon dan voor alle gebruikersaccounts uit.

TIP: De sub Bestandssysteem regelt op vergelijkbare wijze de toegang tot álle bestanden, inclusief de mappen DocumentenAfbeeldingen en Video’s.