Wat verwachten we van de Windows 10 lente-update?

Buiten wordt het weer steeds guurder en maken we ons al langzaam op voor de winter. Het team van Microsoft zal in deze koude wintermaanden evenwel al druk bezig zijn met de lente-update van Windows 10. Wat kunnen we verwachten van de nieuwe versie van het populaire besturingssysteem?

Traditioneel komt Microsoft twee keer per jaar, in de lente en de herfst, met een uitgebreide update van Windows. In de laatst verschenen update kon je onder meer kennis maken met een vernieuwde klembord-functie, een afgestoft knipprogramma voor onder meer je schermafbeeldingen en verbeterde mogelijkheden om je smartphone te koppelen aan je smartphone.

De upgrade is nog maar net uit en de geruchtenmolen voor de volgende update, met de voorlopige codenaam 19H1, draait alweer op volle toeren.

Dit kunnen we (mogelijk) verwachten

19H1 wordt pas in april volgend jaar verwacht en meestal lekken de grootste veranderingen doorgaans veel later uit. Veel van de aanpassingen aan het besturingssysteem die nu worden voorzien zijn dan ook vrij klein. Zo zal de achtergrond van je scherm vermoedelijk wazig worden als je wilt inloggen. Nu wordt de achtergrondafbeelding alleen iets donkerder wanneer je je gebruikersnaam en wachtwoord intypt.

Ook het Emoji-venster krijgt wat kleine aanpassingen. Het venster met populaire emoticons roep je op door de Windows-knop in te drukken in combinatie met de punt-knop op je toetsenbord. Dit venster kun je nu niet verschuiven, maar vermoedelijk vanaf de lente volgend jaar wel. Bovendien krijg je vermoedelijk de keuze uit meer emoticons.

Het venster voor emoticons wordt vermoedelijk ook aangepakt.

Standaard apps verwijderen

Standaard heb je enkele ‘vertrouwde Microsoft Store-apps’ op je Windows-pc staan, die bij de aanschaf van je pc al aanwezig zijn en die je in principe niet kunt verwijderen. Dit gaat vermoedelijk veranderen in de komende lente-update. Zo kun je eindelijk apps als 3D viewer, de rekenmachine, Groove Music (wie gebruikt dit?), Movies & TV en Paint 3D van je pc verwijderen als je dat wilt.

Verder zullen er nog enkele uiterlijke veranderingen worden doorgevoerd, bijvoorbeeld het icoontje voor je microfoon, en komt er een verbeterde troubleshooter. Echt wereldschokkende aanpassingen worden nog niet verwacht in de lente-update, maar dit kan richting het verschijnen ervan uiteraard veranderen. Wij houden de laatste ontwikkelingen in de gaten!