Windows op je Mac nu nog sneller met Parallels Desktop 14

Met Parallels Desktop 14 is het mogelijk om Windows als virtuele machine te installeren op een Mac, hierbij hoef je geen gebruik hoeft te maken van Bootcamp. De installatie van Windows of een Linux distributie gebeurd in de Parallels Desktop applicatie, hierna kun je het geïnstalleerde besturingssysteem opstarten vanuit macOS. Hierbij heb je de keuze uit volledige scherm- of vensterweergave.

Nieuw in Parallels Desktop 14

Bij iedere nieuwe macOS release verschijnt er ook een nieuwe Parrallels versie, dit is bij macOS Mojave ook weer het geval. In versie 14 van parallels ligt de focus op snelheid en performance, zo zal een Windows 10 installatie rond de 10% sneller zijn dan de vorige versie. De app zelf is geoptimaliseerd voor macOS Mojave (10.14), heeft verbeterde Touch Bar ondersteuning onder Windows gekregen en kan nu ook overweg met 4K camera’s.

Windows applicaties gebruiken

Parallels beschikt over de bijzondere Coherence-functie. Met deze functie is het mogelijk om alle programma’s die je opent in Windows rechtstreeks te gebruiken op je Mac. Zo behoud je gewoon macOS met in het Dock de actieve Windows applicaties. Dat is bijzonder, het werkt in eerste instantie vreemd, maar je raakt er snel aan gewend. Je draait de app dus in Windows 10 via Parallels in een macOS omgeving. Dit maakt het mogelijk om bijvoorbeeld de Microsoft Office applicaties native gebruiken op je Mac als losstaande applicatie.

Windows installeren op een Mac

Het installeren van Windows is vrij eenvoudig. Om Windows te kunnen installeren via Parallels heb je een image en Microsoft Windows licentie nodig. De retail-versie van Windows 10 kun je hier kopen. Als je in het bezit bent van een licentiecode dan kun je direct het Windows 10 image bij Microsoft downloaden.

Start Parallels op en installeer Windows via het image bestand. Zodra de installatie is voltooid kun je met Windows aan de slag, de meeste zullen het besturingsysteem kennen en het werkt exact zoals op de PC.

Bij het installeren van Parallels kun je aangeven waarvoor je de virtuele machine gaat gebruiken, bijvoorbeeld voor gamen of programmeren, dit is een handige functie want hierdoor worden specifieke instellingen optimaal afgestemd zodat Windows soepel zal draaien op je Mac.

Naast Windows kun je ook zonder problemen Chrome OS, Android en Linux distributies installeren met behulp van Parallels.

OOK INTERESSANT
Boot Camp assistent logo
Windows installeren via Boot Camp op een Mac

Op een Mac kun je heel eenvoudig ook Windows installeren via Boot Camp. Je kunt dan beide besturingssystemen draaien op je Mac

macOS functies gebruiken in Windows

Parallels voegt ook enkele bruikbare macOS functies toe aan Windows, zo kun je Quick Look gebruiken in Windows en is het erg eenvoudig om over te schakelen tussen de virtuele machine en je Mac. Met Coherence kun je applicaties los van de virtuele machine benaderen op je Mac. Dat is dan weer erg prettig wanneer je slechts enkele Windows apps wil gebruiken die niet beschikbaar zijn voor Mac.

Parallels heeft ontzettend veel mogelijkheden, alleen moet je wel een beetje op de hoogte zijn van Parallels en de installatie van besturingssystemen. De documentatie is vrij beperkt en in het begin ben je vooral bezig met het verkennen van alle mogelijkheden.

Parallels Desktop 14 aanschaffen

Parallels is een slimme applicatie die het mogelijk maakt om Windows en andere besturingssystemen optimaal te gebruiken op een Mac. Het is niet een applicatie die voor iedereen geschikt is, maar vooral bedoeld voor gebruikers die graag bepaalde PC applicaties of games willen gebruiken op de Mac.

Wie graag wil gamen in combinatie met Parallels moet beschikken over een Mac met een goede videokaart, geheugen en snelle processor omdat de Mac het bij sommige spellen erg zwaar kan krijgen. Parallels houdt hier wel rekening mee, maar het werkt niet altijd even soepel. Het beste is dan alles af te sluiten en alleen de game actief te hebben of gebruik te maken van BootCamp.

Parallels Desktop 14 voor persoonlijk gebruik is te koop voor €79,99, bij deze eenmalige aankoop kan je niet gratis upgraden naar toekomstige versies (bijvoorbeeld Parallels Desktop 15). Je krijgt wel de mogelijk om te upgraden tegen een gereduceerd tarief van €49,99. Je kunt er ook voor kiezen om jaarlijks €99,99 te betalen, hiervoor krijg je zolang je abonnement loopt gratis updates, ook naar volledige nieuwere versies en kun je jouw Mac op afstand gebruiken op je iPhone of iPad via de Remote access.

Nieuwsgierig geworden naar Parallels? Klik hier voor meer informatie? Goed om te weten, je kunt Parallels de eerste twee weken gratis uitproberen. Let op, Parallels is alleen beschikbaar in het Engels, Duits, Italiaans Frans, Spaans, Russisch, Chinees en Japans. De Nederlandse taal wordt (nog) niet ondersteund.

Light versie van Parallels Desktop in de Mac App Store

In de Mac App Store is ook Parallels Desktop Lite te downloaden. Deze kun je gratis gebruiken om een Linux distributie of macOS versie te installeren binnen de virtuele omgeving. Wil je Microsoft Windows installeren dan zul je hiervoor een speciale in-app aankoop moeten doen. Let wel, er zitten enkele nadelen verbonden aan deze light versie. In deze app ontbreekt namelijk de bijzondere en geprezen ‘Coherence’-functie. We raden dus aan te gaan voor de normale versie die je hier kunt downloaden voor €79,99.

Parallels Desktop Lite

Parallels Desktop Lite Categorie: Business, Productivity
   geen stemmen
Ontwikkelaar: Parallels International GmbH 
macOS 10.11.5+   DOWNLOAD GRATIS