WhatsApp groep aanmaken, beheerders wijzigen en leden uitnodigen

Via de populaire WhatsApp applicatie is het niet alleen mogelijk om één of één gesprekken te voeren, ook kun je groepsgesprekken starten. Een groep kan wel tot 256 leden bevatten, wat een behoorlijk aantal is. Per groep zijn er beheerders die op hun buurt leden kunnen uitnodigen en toevoegen.

Het uitnodigen kan via een telefoonnummer, maar kan tegenwoordig ook via een speciale link of QR-code. Groepen zijn tegenwoordig niet alleen maar gesprekken met vrienden, ook clubjes en onbekenden kunnen deel uitmaken van een groep. Een mooi voorbeeld is daarvan een groep met alleen maar Wesley’s of hondenliefhebbers.

Een WhatsApp groep aanmaken

• Open de WhatsApp app
• Navigeer naar het tabblad ‘Chats’
• Veeg omlaag of tik op het potloodje om een gesprek te starten
• Kies voor de optie ‘Nieuwe groep’
• Selecteer de personen die je wil toevoegen
• Tik op volgende

Vul vervolgens de naam in van de groep en voeg een groepsfoto toe via het camera-icoon. Tik op ‘Maak’ om de nieuwe WhatsApp groep aan te maken. Alle deelnemers krijgen nu een melding dat ze zijn toegevoegd aan een groep.

Beheerders wijzigen

Alleen de beheerders van een groep kunnen aanpassingen doorvoeren binnen een groepsgesprek. Zo kunnen zij nieuwe leden toevoegen of verwijderen. Als beheerder kun je andere leden ook beheerder maken of net deze functie wissen. Ga als beheerder naar het groepsgesprek en tik bovenaan op de naam van de groep. Kies voor ‘Groepsinstellingen’ en tik op ‘Groepsbeheerders wijzigen’. Vink vervolgens de personen aan die je wil toekennen als beheerder of vink ze uit om de taak te beëindigen. Tik op ‘Gereed’ om de wijzigingen te bewaren.

Leden toevoegen aan een bestaande groep

Als beheerder kun je leden toevoegen aan een bestaande groep, dit kun je doen op basis van telefoonnummer of via een speciale link.
• Open het groepsgesprek in het tabblad ‘Chats’
• Tik bovenaan op de groepsnaam
• Scrol omlaag en kies voor ‘Voeg deelnemers toe’
• Vink de personen aan die je wil toevoegen
• Tik op ‘Voeg toe’

Leden toevoegen via speciale link of QR-code

Als de persoon die je wil toevoegen niet voorkomt in je contactenlijst kun je deze uitnodigen via een speciale link of QR-code. Ga hiervoor naar het groepsgesprek en tik op de groepsnaam en vervolgens op ‘Uitnodigen voor groep via koppeling’. Vervolgens kun je deze link delen of de QR-code openen om direct te laten scannen. Zodra het lid de link of QR-code opent krijgen ze een melding om deel te nemen aan de groep.

Meldingen voor groepen uitschakelen

Groepsgesprekken bevatten altijd vele berichten, waar je dus altijd een melding voor krijgt. Gelukkig kun je deze stilhouden zodat je niet voortdurend lastig gevallen wordt. Ga hiervoor naar het groepsgesprek en tik op de groepsnaam. Navigeer naar de optie ‘Stil’ en kies een periode. Dit houdt in dat de meldingen voor deze groep worden stilgehouden gedurende deze periode, uiteraard ontvang je wel de berichten en kun je deze lezen in het groepsgesprek.