8 dingen die je kan doen met een vergrendelde iPhone

Je kan er meer mee doen dan je denkt.

Er zijn een hoop dingen die je kan doen met je iPhone zonder dat je ‘m hoeft te ontgrendelen. Wij laten je zien wat het allemaal is en hoe je het uit kan schakelen als je daar geen fan van bent.

Wekken
De Raise to Wake/til op om te activeren-feature is aanwezig in de iPhone 6S/SE en zorgt ervoor dat het apparaat weet wanneer het wordt opgepakt. Het scherm wordt dan automatisch ingeschakeld dus je hoeft niet op knoppen te drukken. Deze feature kan worden uitgeschakeld door naar Instellingen > Beeldscherm en helderheid te gaan en “Til op om te activeren” in- of uit te schakelen.

Bel, stuur een bericht en meer
Je kan mensen bellen zonder je toestel te ontgrendelen. Vraag het aan Siri en de assistent zal direct voor je aan de slag gaan. De persoon die je wilt bellen moet wel in je contactlijst staan. Het sturen van berichten gaat op de zelfde manier. Deze functie kan worden uitgeschakeld door naar je instellingen te gaan, op “Siri en zoeken” te drukken en de optie “toegang indien vergrendeld” uit te schakelen.

Bedieningspaneel openen

Snel bij je widgets kunnen zonder eerst je toestel te moeten ontgrendelen kan erg goed van pas komen als je bijvoorbeeld je Apple TV wilt besturen met je iPhone. Daarnaast kan je Wifi-netwerken, bluetooth-verbindingen en andere opties in en uitschakelen door van onder naar boven te vegen (zoals je normaal gesproken het bedieningspaneel oproept).

Deze feature kan worden uitgeschakeld door naar “Instellingen > Touch ID en toegangscode” te selecteren. Onder het kopje Toegang bij vergrendeling druk je op de knop achter “bedieningspaneel” om deze uit te schakelen.

Als je liever losse opties in het paneel wilt uitschakelen op je bedieningspaneel (die op je vergrendelingsscherm verschijnt), ga je naar: “Instellingen > Bedieningspaneel > Pas regelaars aan” Je kan nu verschillende opties toevoegen en verwijderen.

Foto’s nemen

Veeg van rechts naar links om de camera te openen. Neem foto’s en bekijk de gemaakte foto’s. Als je eerder genomen foto’s of andere afbeeldingen wilt bekijken zal je je toestel eerst moeten ontgrendelen.

Kijk in je portemonnee
Apple Pay-gebruikers kunnen hun opgeslagen kaarten bekijken door dubbel te drukken op de home-knop. Je kan er verder niet veel mee doen omdat je alsnog moet ontgrendelen als je wilt betalen. Als je zelfs niet wilt dat er informatie over Apple Pay bekeken kan worden, ga je naar “Instellingen >Touch ID en toegangscode” en schakel “Wallet” uit.

Wallet zal nog steeds automatisch openen als je je iPhone boven een betaalterminal houdt, maar er zal nu altijd om autorisatie gevraagd worden.

Terugbellen
Als deze optie is ingeschakeld kan je gemiste gesprekken direct aanpakken door ze terug te bellen. Ook kan je reageren op berichten vanuit het vergrendelingsscherm. Wil je dit in- of uitschakelen, ga dan naar “Instellingen > Touch ID en toegangscode”.

Medische data controleren
Het “Noodgeval”-scherm kan je medische informatie laten controleren. Hier vind je beperkte informatie over de iPhone-eigenaar, informatie over mensen met wie je contact kan opnemen bij noodgevallen en informatie over essentiële medische informatie zoals allergieën en medische problemen.

Van wie is deze iPhone?
Je kan Siri activeren om naar items te zoeken, afspraken te maken en veel meet. Je kan de assistent echter niet laten zoeken naar items die zich lokaal op het toestel bevinden. Mocht je een iPhone gevonden hebben kan je Siri vragen van wie deze telefoon is. Druk de home-knop in en stel je vraag. Als de eigenaar dit van tevoren heeft ingesteld wordt je verteld van wie het toestel is en krijg je de nummers van mensen te zien waarmee je contact kan opnemen in geval van nood.

Verlies of diefstal
Als je je iPhone kwijt raakt kan je voorkomen dat bijna al deze genoemde vergrendelingsscherm-features kunnen worden gebruikt door de vinder/dief. Hiervoor moet je gebruik maken van de Find my iPhone-optie op je toestel of via iCloud.com.