De P van Android P staat voor ‘pivot’

Het aftellen is begonnen voor de release van Android P en inmiddels is een intrigerend aspect duidelijk geworden: Android pivot steeds meer naar Google en Android P draait in de eerste plaats om Android-toestellen met Google’s UI-aanpak.

Deze filosofie een aardverschuiving noemen is een understatement. In mei kregen we al de eerste hints toen Google Engineering-chef David Burke op het podium kroop op ontwikkelaarscongres Google I/O waar Android P features werden onthuld en hij daarbij opmerkte dat deze verbeteringen te vinden zouden zijn op elk apparaat dat “Google’s versie van de Android-UI gebruikt, zoals Google Pixel en Android One-toestellen”.

Fundamentele overstap

Dat was een opmerking tussen neus en lippen door, die verzopen is in het geweld van de aankondigingen van die dag. Maar het gaat hier misschien wel om de belangrijkste Android P-ontwikkeling. Om duidelijk te zijn: we hebben het hier niet over dingen als het standaard-homescreen, maar om integrale elementen op systeemniveau, zoals de nieuwe gebarennavigatie en sterk verbeterde interface om tussen apps te schakelen.

Dit zijn kernonderdelen van het OS en in het verleden bestonden deze uitsluitend in het OS zelf. Met Android P wordt dit losgelaten en deze overstap is misschien wel veel fundamenteler dan wat Android P ook nog meer gaat bieden.

Deze keer anders

Laat ik wel eerlijk wezen: Android OS-ontwikkeling heeft al jaren tenminste gedeeltelijk om Google’s eigen beheerde toestellen gedraaid. Samsung en andere fabrikanten voorzien Android ondertussen van hun eigen visie en negeerden de lijn die Google uitzette, dus de visuele veranderingen van Android zie je vooral terug op Pixel-, Android One- en in het verleden Nexus-apparaten.

Maar deze keer is het anders. Met Android P zijn enkele systeemfunctionaliteiten uit Android zelf gehaald in in de Pixel Launcher verwerkt, Google’s eigen launcher voor Pixel-toestellen. Dit lijkt daarom te gelden voor het gebarennavigatiesysteem en de app-omschakeling die we net aanhaalden, en Android P’s nieuwe Smart Selection en App Actions, die expliciet lijken bedoeld als exclusieve toevoegingen niet aan Pixel alleen, maar specifiek aan Pixel 2-toestellen.

Standalone apps

En ja, Google is al jaren bezig met het stukjes uit Android te halen en ze te publiceren als standalone apps. Een ander groot verschil is dat deze keer de losse onderdelen niet beschikbaar zijn in Google Play en als standaardapp worden meegeleverd met diverse toestellen, maar dat ze worden gebundeld met Pixel-specifiek aanbod en beperkt worden tot Google’s eigen zelfgemaakte producten.

In het verleden gebeurde het uit elkaar trekken van het besturingssysteem uit naam van het sneller en efficiënter updaten, maar deze keer lijkt het meer te gaan om het beperken van toegang tot uitsluitend gebruikers van Google’s Android.

Als het gebarennavigatiesysteem en de app-schakelende UI inderdaad Pixel-exclusieve features blijven (of zelfs Pixel en Android One) – en ervan uitgaande dat het default ingeschakelde features worden, of zelfs al zijn – worden Google’s Android-toestellen hun eigen eilandjes binnen het grotere Android-ecosysteem.

Consistent ecosysteem

Om het nog duidelijker te stellen: We hebben het hier dus niet over skins of andere presentaties van soortgelijke elementen, zoals in het verleden vaker is gebeurd, maar over een sterk ander systeem om door je toestel te navigeren, een van dé belangrijkste dingen van een besturingssysteem zoals gebruikers het merken.

Dit kan natuurlijk anders uitpakken als Google deze elementen niet beperkt tot Pixel en/of Android en ze als beloning voor bedrijven houdt als ze Google’s visie op Android implementeren zodat ze een compleet Android P-pakket krijgen op hun toestellen. Ook dat zou een interessante pivot zijn en een stap in de richting van het integreren van alle Android toestellen in een consistent ecosysteem a la Android One.

Onder de motorkap

Begrijp me niet verkeerd: een update van een besturingssysteem draait om veel meer dan wat je direct ziet aan de oppervlakte en je zou kunnen zeggen dat de onderliggende prestaties, beveiligingsverbeteringen en elementen onder de motorkap veel belangrijker zijn dan delen van de interface. En denk ook aan API-wijzigingen, die uitbreiden wat third party-apps kunnen doen op het platform.

Maar zoals jij en ik weten zijn de meeste gebruikers hier niet mee bezig. De wijzigingen die opvallen – en die de meeste aandacht krijgen in presentaties en nieuwskoppen – zijn de veranderingen die te maken hebben met de gebruikersinterface en de duidelijkst zichtbare fundamentele functionaliteiten.

En met Android P lijkt het er op dat de prominentste wijzigingen minder gaan om Android als geheel, maar om Google’s eigen Android-apparaten. Gezien de verschuiving van Google die meer kijkt naar zijn eigen diensten dan als onderdeel van een ecosysteem, lijkt dit een belangrijke stap.